1.
Rozgrzać piekarnik na funkcji "grill".
2.
Łososia opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym
ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć łososia w naczyniu
żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
3.
Miód wymieszać z musztardą i połowę z tej mieszaniny rozprowadzić na
łososiu. Włożyć naczynie z rybą pod grill w piekarniku i piec aż łosoś
się z wierzchu zrumieni (około 7 minut).
4.
W międzyczasie uprażyć migdały na suchej patelni aby się zrumieniły, a
następnie drobno je zmielić w robocie kuchennym.Śliwki drobno posiekać.
5.
Pozostałą mieszaninę miodu z musztardą wymieszać z 225 ml wody i z
octem. Zagotować w małym rondelku. Dodać do tego pozostałe składniki (z
wyjątkiem cebulki) i dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty. Doprawić
solą i pieprzem.
6.
Wyjąć łososia z piekarnika i delikatnie przełożyć na patelnię,
przypieczoną stroną ku górze. Polać go gorącym sosem i dusić przez 7-10
minut na średnim ogniu, aż mięso łososia da się łatwo dzielić widelcem, a
sos zgęstnieje.
7.
Drobno posiekać zieloną cebulkę i posypać nią łososia. Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz